Urheilusukeltajien retki Paakkilan kaivokselle 2.12.2000

Reissussa mukana Timo Lyytinen, Mika Judin, Janne Huovinen ja Tuomo Teppola. Paakkilan entinen asbesti-avolouhos sijaitsee TuusniemenPaakkilan vanha kaivos takametsissä. Kaksi avolouhosta, jotka ovat 100 metrin etäisyydellä toisistaan. Niiden välissä on luola, joka kuuleman mukaan yhdistäisi louhokset. Isomman louhoksen reunalla on laavu ja "ajorampin" vieressä rannassa laituri. Kävelymatka autolta talvisissa olosuhteissa noin 30 metriä. Rannalta voitiin todeta veden olevan todella kirkasta, kuin etelän merissä. Lämpötila oli kuitenkin skandinaavisen kolea: ilma +1°C - -1°C, vesi +2 °C.

Ensimmäinen yritys
Purimme kamat ulos autosta ja pukeuduimme talvisissa olosuhteissa tapahtuvaa sukellusta varten. Dyykille lähti Timo ja Janne, kohteena louhoksen syvempi pää sekä yhdysluolan aukko. Minä kuvasin pinnalta menoa. Kuplat etenivät tasaisesti luolan suuaukolla oleville poijuille asti. Aivan yllättäen pari tuli ylös! Timo ja Janne uivat pinnalla rantaan ja selittely alkoi. Jannen "oceanikki" oli alkanut puhaltaa 25 metrissä luolan suuaukolla. Pojille tuli kiire. Janne lähti nousemaan väkisin kohti pintaa, mutta sai tyhjennettyä puvun 2-3 metriä noustuaan. Tämän Janne Huovinen (vas.) ja Timo Lyytinenvähäisen sähläyksen jälkeen pari pääsi parihengityksellä ylös. Pojat selvisivät säikähdyksellä erinomaisen koulutuksen (terveisiä koulutusvastaavalle) ja kylmähermoisuuden ansiosta. Huolimatta pienistä ongelmista Janne oli intoa täynnä ja lupasinkin hänelle regun lainaksi. Janne ja Timo ryhtyivät täyttämään pulloja ja kehuivat vaakanäkyvyyttä olevan ainakin 20 - 30 metriä , joten toisella parilla (Mika ja minä) oli jo kiire veteen.

Toinen pari
Laskeuduimme veteen ja tarkoituksena oli käydä katsomassa "Kawa". Näkyvyys oli todellakin 20-30 metrin luokkaa= upeaa sukeltaa. Ensin löytyi noin 20 metrin monttu ja sen takana "12 metrissä" Kawasaki 125 Kh. Kolaroitua Mika Judin (vas.) ja Tuomo Teppolamoottoripyörää enemmän hämmästytti kahden metrin korkuinen CXX pullo ja taulu, jossa kehoitettiin juomaan mieluummin CXX:ää kuin asbestivettä. Päätimme noudattaa käskyä kirjaimellisesti illemmalla. Aika tuli täyteen ilman välinesähläilyjä, suunnistus onnistui täsmälleen laiturin viereen ja nousimme ylös pullojen täyttöön.

Luolan suuaukolla ja kallioilla
Timo ja Janne lähtivät uudelle dyykille. Jannella oli suussa Suunto (ei muuten puhaltanut). Pari oli sopinut käyvänsä luolassa, jos kaikki sujuisi ilman ongelmia. Luola löytyi, paluu varmistettiin narulla kelasta ja Timo ja Janne sukelsivat luolan sisään 20 metriä. Luolan katonrajassa oli 1 metri kirkasta vettä, sen alla noin 5 metriä vihreää maitomaista vettä (näkyvyys 0,30m). Kun 40 minuuttia tuli täyteen, pari tuli ylös pullojen täyttöön. Toisen parin toisena kohteena oli louhoksen jyrkät kalliot. Käytiin toteamassa luolan paikka ja jatkettiin "maidon" päällä sukeltaen louhoksen perälle . Kalliot löytyivät helposti, näkyvyyttä oli 25 metriä. Pinnalle näki selvästi; louhosta kiertävä aita sekä metsä erottuivat uskomattoman hyvin. Upeat jyrkät seinämät, "vihreä maitomainen usva alla", todella hienoa. Paakkilan avolouhosten kirkkaat vedet ja kalliorannat houkuttelevat edelleen. Sinne voisi mennä uudestaankin.

kuvat: Janne Huovinen
teksti: Tuomo Teppola


Päivitetty: 20.1.2001